Únor 2012

*Pomazanka s ředkviček*

28. února 2012 v 17:02 | jitka |  *Pomazanky -Z.V*

*Pomazanka s ředkviček*

Suroviny:

Ředkvičky 7 ks
Jarní cibulka 2 ks
Odtučněný tvaroh 125 g
Sůl 2 špetka
Pepř 2 špetka

Postup:

Ředkvičky omyjeme a nastrouháme nahrubo na struhadle. Dobře je vymačkáme a přebytečnou vodu slijeme. Umytou jarní cibulku najemno nasekáme a přidáme k ředkvičkám. Vše dobře promícháme spolu s tvarohem. Nakonec pomazánku dochutíme solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

*Pomazankas Tofu1**

28. února 2012 v 17:01 | jitka |  *Pomazanky -Z.V*
*Pomazankas Tofu*

Suroviny:

Tofu 100 g
Smetana zakysaná light 20 ml
Pórek 1 ks
Čerstvá pažitka 2 špetka
Pepř 1 špetka
Sůl 1 špetka

Příprava:

Tofu rozdrobíme a v misce smícháme se zakysanou smetanou, pokrájenou pažitkou, a nadrobno pokrájeným pórkem. Dochutíme solí a pepřem. Podáváme s celozrnným pečivem.

*Krutí maso-Z.V.*

28. února 2012 v 16:48 | jitka |  *Krutí maso-Z.V.*
*Krutí maso-Z.V.*

Suroviny:

Krůtí maso 150 g
Jogurt Light s 0,1% tuku 60 ml
Plnotučná hořčice 1 lžička kávová rovná
Oregano čerstvé 1 špetka
Bazalka čerstvá 1 špetka
Rozmarýn sušený 1 špetka
Tymián čerstvý 1 špetka
Sůl 2 špetka
Pepř 2 špetka

Příprava:

Porci masa nejlépe krůtích prsou lehce rozklepeme na plátek. V misce smícháme jogurt s hořčicí a bylinkami nadrobno pokrájenými mohou být sušené nebo čerstvé to záleží na Vás . Maso osolíme, opepříme a obalíme v jogurtové marinádě a dáme alespoň na hodinu odležet může být i přes noc v lednici .
Naložené maso pečeme na pánvi nebo na grilu, výborné je i pečené v troubě.
Podáváme jako oběd nebo večeři se zelným salátem nebo jinou zeleninovou oblohou.
Při udržovacím režimu můžeme případně podávat s brambory nebo tmavým pečivem.

*Knedlíky- z.v*

28. února 2012 v 16:34 | jitka |  *Knedlíky-Z.V.*
*Knedlíky- z.v*

Suroviny:

2 housky
2 vejce
2 kostky tvarohu ( 500 g)

Příprava:

Housky pokrájíme na malé kostečky, přidáme vajíčka, tvaroh, osolíme a zlehka vypracujeme knedlíkové těsto.
Vytvoříme tvar knedlíků a vaříme v osolené vodě asi 20 minut.

*Hrachový krém*

26. února 2012 v 17:32 | jitka |  *Zdravá výživa-Polévka*
*Hrachový krém*

Suroviny:

250 g zeleného půleného hrachu
1 mrkev, najemno nastrouhaná
1 malá petržel, najemno nastrouhaná
1,5 l vody
1 kostka zeleninového bujónu
250 ml sójové smetany Provamel
petrželka


Příprava:

Hrách namočíme do vody na 3 hodiny nebo i přes noc. Uvaříme do měkka spolu se zeleninou. Jednu polovinu mrkve si ponecháme stranou. Zbytek polévky rozmixujeme, osolíme a ochutíme bujónem . Přidáme druhou polovinu na jemno nastrouhané mrkve, společně povaříme, před dokončením zjemníme 200 ml sójové smetany Provamel. Ochutíme najemno nasekanou petrželkou kudrnkou a ozdobíme zbylou smetanou.

*Zeleninová polévka*

26. února 2012 v 17:19 | jitka |  *Zdravá výživa-Polévka*
*Zeleninová polévka*
Suroviny:
1 cibule
300 g zeleniny (mrkev, celer, hrášek, kedlubna, ředkvičky, brokolice...)
75 g polévkové směsi Country Life BIO
1,5 l vody
2 polévkové lžíce oleje
zeleninový bujón Würzl BIO
sůl

Příprava:

Nakrájenou cibuli a zeleninu orestujte na oleji, zalijte vodou, přidejte polévkovou směs, sůl a zeleninový bujón. Vařte do změknutí, podávejte s nasekanou čerstvou pažitkou nebo petrželkou.

*Banánová zmrzlina*

26. února 2012 v 16:58 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Banánová zmrzlina*

Suroviny:

0,5 kg banánů
cca 200 ml smetany
moučkový cukr

Příprava:

Banány nakrájíme na kousky, dáme do větší misky, zasypeme lžící cukru a lehce promícháme, aby se banány trochu obalily cukrem, a mísu dáme na několik hodin (nejlépe přes noc) do mrazáku. Zmrazené banány rozmixujeme tak, aby vznikla jemná ledová drť. Potom přikápneme trochu smetany, osladíme podle chuti, zamícháme a opět mixujeme. Za stálého a rychlého mixování velmi pomalu přiléváme smetanu až dosáhneme požadované konzistence.


*Oříšková zmrzlina*

26. února 2012 v 16:50 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Oříšková zmrzlina*

Suroviny:

1 litr mléka nebo smetany
6-8 žloutků
200 g cukru
vanilka
20 g škrobové moučky
20-40 g oříšků

Příprava:

Žloutky, cukr a vanilkový cukr vymícháme do pěny. V parní lázni svaříme mléko a škrobovou moučku, pak přidáme utřené žloutky s cukrem, smícháme dohromady a šleháme do vychladnutí. Krém se nesmí vařit, aby se nesrazil, ale musí být hustý jako omáčka a musí zvolna stékat s vařečky. Oříšky nastrouháme, opražíme na pánvi, až jemně voní a vmícháme do směsi. Pak dáme do mrazáku.
Dobrou chut..

*Zmrzlinový pohár s ovocem*

26. února 2012 v 16:47 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Zmrzlinový pohár s ovocem*

Suroviny:

3 kopečky ovocné zmrzliny
kiwi
ananas
broskev
červené hroznové víno
šlehačka
hořické trubičky.

Příprava:

Ovoce nakrájíme, dáme do poháru, na něj navršíme kopečky zmrzliny a ozdobíme šlehačkou a hořickými trubičkami.

*Vanilková zmrzlina*

26. února 2012 v 16:44 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Vanilková zmrzlina*

Suroviny:

8 žloutků
1 litr smetany
20 dkg cukru
půl lusku vanilky

Příprava:

Rozšleháme smetanu s cukrem, čerstvými žloutky a půlkou lusku vanilky. Ve vodní lázni našleháme všechny přísady, až vznikne hustý krém, který musí z vařečky stékat jako hustá omáčka. Zahřívat jej můžeme jen k bodu varu, nesmí vařit, jinak by se žloutky srazily. Prochladlý krém naléváme do dobře vymytých kelímků od jogurtů nebo různých forem a dáme do mrazáku.

*Smetanová zmrzlina s jahodami *

26. února 2012 v 16:41 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Smetanová zmrzlina s jahodami *

Suroviny:

250 ml smetany
250 g cukru
3 žloutky
půl balíčku vanilkového cukru
jahody

Příprava:

Cukr, žloutek a vanilkový cukr rozetřeme, přilijeme smetanu a zahříváme, až krém zhoustne. Přimícháme jahody, směs nalijeme do tvořítka na led a dáme zmrazit.

*Ovocný nanuk*

26. února 2012 v 16:35 | jitka |  *Zmrzlina,pohary*
*Ovocný nanuk*

Suroviny:

200 g čerstvého nebo mraženého ovoce
100 ml smetany ke šlehání
100 ml bílého jogurtu
1 vanilkový cukr
2 polévkové lžíce cukru

Příprava:

Do smetany vmícháme vanilkový cukr a dobře ušleháme. Ovoce, cukr a jogurt spolu rozmixujeme, opatrně smícháme se smetanou s cukrem, dáme do formiček a necháme v mrazáku asi 5 hodin.

*Sója na pepři*

26. února 2012 v 14:51 | jitka |  *Sojové maso*
*Sója na pepři*

Suroviny:

sojové kostky
cibule
olej
voda
masox
hladká mouka
drcený pepř

Postup:

Sojové kostky přelijeme masoxem rozpuštěným ve vařící vodě a posypeme čerstvě umletým pepřem. Necháme odležet a potom scedíme. Na tuku dozlatova osmažíme cibuli, přidáme scezené sojové kostky, opečeme je, přidáme drcený pepř. Zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme nálevem ze sojových kostek a trochou vody. Dosolíme a dusíme za občasného míchání pod pokličkou asi 20 minut.

Sójový guláš1*

26. února 2012 v 14:49 | jitka
*Sójový guláš*

Suroviny:

brambory
sojové maso
2 lžíce hladká mouka
cibule
olej
česnek
kmín
sůl
mletá paprika
majoránka

Postup:

Půl hodiny před přípravou namočíme do vody sojové maso. Na oleji zpěníme cibuli, přidáme na kostičky nakrájené brambory, česnek, kmín, sůl, papriku, majoránku, pak přidáme sojové maso a vše podusíme doměkka. Zahustíme moukou, necháme přejít varem a dolijeme vodou podle potřeby. Podáváme s pečivem.

*Škubánky s mákem*

26. února 2012 v 14:42 | jitka |  *Bramborové jídla*

*Škubánky s mákem*

Suroviny:

1 kg brambor
sůl
250 g hrubá mouka
máslo
150 g mletý mák
200 g cukr moučka

Postup:

Brambory očistíme a opláchneme pod tekoucí vodou. Pak je uvaříme v osolené vodě téměř doměkka. Polovinu vody z brambor slijeme, do brambor uděláme několik otvorů, zasypeme je hrubou moukou a necháme na mírném ohni rozvařit. Potom důkladně rozmícháme v hladké těsto, ze kterého lžící vykrájíme noky a klademe je na talíře. Posypeme je směsí mletého máku a cukru a poijeme rozehřátým máslem.

*Bramborový salát*

26. února 2012 v 14:35

*Bramborový salát*

Suroviny:

brambory
majonéza
kyselé okurky
cibule
mrkev
hrášek sterilovaný
sůl

Postup:

Brambory omyjeme, uvaříme ve slupce, oloupeme, nakrájíme na kolečka nebo na kostky. Nakrájíme mrkev a okurky, přidáme nakrájenou cibuli, hrášek, majonézu a všechno důkladně promícháme. Podle chuti dosolíme.

*Bramborový guláš*

26. února 2012 v 14:32 | jitka |  *Bramborové jídla*

*Bramborový guláš*

Suroviny:

800 g brambor
40 g olej
50 g cibule
20 g hladká mouka
80 g salámu
sůl
kmín
mletá paprika

Postup:

Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Cibuli osmažíme na oleji, přidáme mletou papriku a necháme zpěnit. Na cibulku přidáme brambory a nakrájený salám. Osolíme, okmínujeme a zalijeme vařící vodou. Zamícháme a dusíme doměkka. Poté zahustíme hladkou moukou a ještě chvíli povaříme. Guláš podle chuti dosolíme.

*Bramborové karbanátky*

26. února 2012 v 14:28 | jitka |  *Bramborové jídla*

*Bramborové karbanátky*

Suroviny:

500 g uvařených brambor
2 vejce
sůl
mletý pepř
hladká mouka
strouhanka
petrželová nať

Postup:

Uvařené brambory prolisujeme, vejce, sůl, pepř a nasekanou petrželovou nať. Dobře promícháme, pak vytvarujeme malé bochníčky nebo silnější válečky, které obalíme v trojobalu a smažíme na oleji.

*Bramboráky*

26. února 2012 v 14:25 | jitka |  *Bramborové jídla*
*Bramboráky*

Suroviny:

brambory
mléko
polohrubá mouka
olej
vejce
majoránka
česnek
sůl

Postup:

Brambory oloupeme a nastrouháme, česnek prolisujeme a ve vhodné míse smícháme s vajíčkem. Přidáme majoránku a sůl. Je-li třeba, můžeme lehce zahustit moukou. Směs necháme dvacet minut odstát a pak na pánvi smažíme placky. Je-li těsto moc řídké, můžeme buďto přidat mouku.

*Bramborové vdolečky*

26. února 2012 v 14:22 | jitka |  *Bramborové jídla*

*Bramborové vdolečky*

Suroviny:

brambory
hrubá mouka
máslo
cukr
vejce
mléko
droždí

Postup:

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nastrouháme. Všechny přísady ohřejeme. Těsto zaděláváme v míse, brambory zasypeme moukou a uprostřed uděláme důlek. Do vlažného mléka vmícháme droždí, vlijeme do důlku a necháme vzejít kvásek. Přidáme vejce a změklé máslo.

Vypracujeme těsto a z něj pak na vále děláme na pomoučněném válu vdolečky. Uprostřed každého uděláme palcem dírku. Vdolečky necháme kynout asi 2 hodiny zakryté utěrkou, pak je smažíme v oleji, první stranu dírkou dolů.

*Bramborové jídla*

26. února 2012 v 14:18 | jitka |  *Bramborové jídla*

*Bramborové jídla*

Suroviny:

velké brambory
sůl
česnek
máslo

Postup:

Brambory ve slupce omyjeme, posolíme, napíchneme na kovové špejle jako špízy a dáme péct do trouby na cca 1 hodinu při teplotě 250 °C. Jakmile jsou brambory upečené, můžeme podávat. Hotové brambory na talíří můžeme omastit máslem a dochutit prolisovaným nebo utřeným česnekem.

*Krevety s nudlemi*

26. února 2012 v 13:55 | jitka |  *Těstoviny*

*Krevety s nudlemi*

Suroviny:

800 g předvařených mražených krevet
5 stroužků česnek
sekaná bazalka
100 ml bílé víno
sůl
pepř
balíček nudlí
olivový olej

Postup:

Česnek nakrájíme na plátky, opečeme na rozpáleném tuku, přidáme nerozmražené krevety, zalijeme vínem, osolíme, opepříme a dusíme doměkka. Těstoviny dle chuti uvaříme dle návodu na obalu, naaranžujeme je na talíř, přidáme porci hotových krevet a celé posypeme nakrájenou bazalkou.



*Masová roláda*

26. února 2012 v 13:38 | jitka |  *Mleté maso*

*Masová roláda*

Suroviny:

500 g mleté vepřové maso
100 g šunka
100 g slanina
40 g máslo
5 vejce
2 lžíce pažitka
2 lžíce voda
sůl
mletý pepř
hladká mouka na vál
hovězí vývar bujon

Postup:

Maso osolíme, opepříme a promícháme s jedním vejcem a dvěma lžícemi vody. Potom směs rozetřeme na vál posypaný moukou, poklademe šunkou, nakrájenými vejci, pažitkou a utvoříme váleček. Ten položíme na pekáč posypaný na kostky nakrájenou slaninou, podlijeme vodou nebo hovězím vývarem a pečeme v troubě při 180 °C dorůžova. Podáváme s bramborovým knedlíkem, vařenými bramborami nebo s kroketami.

*Čevabčici*

26. února 2012 v 13:34 | jitka |  *Mleté maso*
*Čevabčici*

Suroviny:

0,5 kg mleté maso
cibule
sladká paprika
chilli paprika
česnek
vejce
sůl
pepř
majoránka
olej (nebo máslo)

Postup:

Do mletého masa přidáme nadrobno nakrájenou cibuli, prolisovaný nebo utřený česnek, papriku, chilli, vejce, pepř a sůl a vše důkladně zpracujeme. V případě, že je směs řidší, přidáme trochu strouhanky, abychom ji zahustili. Ze vzniklé směsi uděláme malé válečky, na pánvi rozpálíme olej a válečky v něm zprudka opečeme tak, aby střed zůstal mírně načervenalý.

*Těstoviny s houbami 2*

26. února 2012 v 13:29 | jitka |  *Těstoviny*

*Těstoviny s houbami*

Suroviny:

400 g těstovin
cibule
300 g čerstvých hub
2 vejce
olej
kmín
sůl

Postup:

Těstoviny uvaříme v dostatečné množství osolené vody, mezitím osmažíme na oleji cibuli nakrájenou nadrobno. Přidáme očištěné houby nakrájené na plátky a směs osolíme a posypeme kmínem. Do měkkých hub vmícháme 2 vejce a dusíme do zhoustnutí. Vše zlehka vmícháme do uvařených a scezených těstovin a podle chuti pokrm posypeme strouhaným sýrem.

*Sójový salát s těstovinami*

26. února 2012 v 13:21 | jitka |  *Těstoviny*

*Sójový salát s těstovinami*

Suroviny:

sojové maso
těstoviny
tatarská omáčka
fazole
cibule
kyselé okurky
červená řepa
pórek
pepř
mletá pálivá paprika
olej

Postup:

Sójové maso a těstoviny uvaříme, do těstovin přidáme lžičku oleje. Maso smícháme s těstovinami a s tatarkou a přidáme fazole, nakrájenou cibulku, okurky, červenou řepu a pórek. Podle chuti opepříme a přidáme papriku. Dáme vychladit do ledničky a podáváme.

*Těstoviny s houbami*

26. února 2012 v 13:15 | jitka |  *Těstoviny*

*Těstoviny s houbami*

Suroviny:
balení těstoviny
0,5 kg hub
máslo
kmín
sůl
pepř

Postup:

Flíčky uvaříme podle návodu doměkka, houby očistíme a nakrájíme na kousky. Na pánvi rozpustíme máslo, přidáme houby, osolíme je, opepříme a posypeme kmínem. Dusíme asi 10 - 15 minut, potom flíčky a houby promícháme.

*Čínské nudle se zelím*

26. února 2012 v 12:43 | jitka |  *Těstoviny*

*Čínské nudle se zelím*

Suroviny:

200 g rýžové nudle
200 g hlávkového zelí
1 pálivá paprička
1 cibule
olivový olej
sůl
ocet
pepř
pažitka

Postup:

Nudličky hlávkového zelí krátce povaříme v osolené vodě. Na pánvi orestujeme kousky cibule až zezlátne, přidáme okapané zelí a nasekanou papričku. Zastříkneme octem, opepříme . Krátce podusíme, do pánve vložíme uvařené rýžové nudle, pažitku a vše prohřejeme.

*Turecká káva*

26. února 2012 v 12:39 | jitka |  *Napoje teplé*

*Turecká káva*

Suroviny:
14 g kávy
cukr
šálek voda

Postup:

Jemně mletou kávu smícháme s cukrem, vložíme do džezvy a zalijeme vodou. Velmi zvolna zahříváme a uvedeme k varu, až se na povrchu utvoří pěna. Lžičkou rozdělíme pěnu do šálků. Kávu pak necháme ještě 2x vzkypět. Potom kávu opatrně nalijeme do šálků tak, aby sedlina zůstala na dně džezvy.

*Vídeňská káva*

26. února 2012 v 12:34 | jitka |  *Napoje teplé*
*Vídeňská káva*

Suroviny:
7 g kávy
cukr dle chuti
150 ml voda
šlehačka

Postup přípravy:
Vysokou sklenici naplníme kávou připravenou v konvici nebo filtrací a přidáme šlehanou smetanu. Pokud jsme osladili kávu již při přípravě a smetanu při šlehání, není třeba kávu již sladit, jinak dle chuti dosladíme krystalovým cukrem.

*Horká čokoláda*

26. února 2012 v 12:30 | jitka |  *Napoje teplé*
*Horká čokoláda*

Suroviny:
150 g čokolády na vaření
250 ml mléko
100 ml smetana na vaření
2 lžíce med
špetka mletá skořice

Postup:
Mléko zahřejeme, rozpustíme v něm čokoládu, přidáme med, smetanu a na závěr mletou skořici. Důkladně promícháme, aby nám nezůstaly nikde žmolky čokolády, nalijeme do hrnků a můžeme podávat.

*Čokoládový drink*

26. února 2012 v 12:27 | jitka |  *Napoje teplé*
*Čokoládový drink*

Suroviny:
1 l sójového nápoje
4 lžíce kakaa
2 badyány
2 kousky celé skořice
100 g čokolády na vaření
hnědý cukr dle chuti

Postup přípravy.

Sójový nápoj nalijeme do hrnce, zahřejeme ho, přidáme kakao a důkladně rozmícháe. Pak přidáme trochu hnědého třtinového cukru, skořici a badyány a důkladně promícháme. Necháme asi 15 minut prohřívat na velmi mírném ohni, občas promícháme. Potom vyjmeme koření.

Čokoládu nalámeme na čtverečky a vmícháme je do teplého nápoje. Promícháváme, dokud se čokoláda nerozpustí a potom nápoj nalijeme do skleniček a podáváme.

*Baileys*

26. února 2012 v 12:21 | jitka |  *Napoje teplé*
*Baileys*

Suroviny:0,5 l slazeného mléko
l mléko
karamelový puding
0,5 l rumu

Postup přípravy:

Slazené mléko vaříme dvě hodiny neotevřené v hrnci s vodou. Mezitím si z půl litru mléka uvaříme karamelový pudink a zbylé mléko jen svaříme. Zchladlý pudink a zchladlé mléko spolu ušleháme. Do této pudinkové směsi zašleháme půl litru rumu a nakonec přidáme zchladlé kondenzované mléko a ušleháme vše dohromady.

*Mojito*

25. února 2012 v 22:19 | jitka |  *Koktejly*
*Mojito*

Suroviny:

3. limetky
3-4 lžíce krystalového cukru (dle chuti)
lístky čerstvé máty (čím více tím lépe)
Havana Club Rum 3 dcl
7 dcl Mattoni minerálka
drcený led

Postup:

rozkrájené limetky se rozmačkají s listy čerstvé máty a krystalovým cukrem, přidá se Havana Club rum, minerálka a větší množství drceného ledu.

*Česneková pomazánka*

25. února 2012 v 22:13 | jitka |  *Pomazanky*
*Česneková pomazánka*

Suroviny:
Majolka
česnek
tvrdý sýr

Postup:

Utřeme česnek 4 strušky přidáme 15 dg majolky 10dg sýra a vše smícháme o podáváme s topinkou.

*Míša řezy*

25. února 2012 v 22:06 | jitka |  *Moučníky*
*Míša řezy*

Suroviny:

Těsto:
asi 8 vajec
6 lžic cukru
4 lžíce kakaa
6 lžic oleje
6 lžic polohrubé mouky
1/2 prášku do pečiva

Krém:
450 g tvarohu
375 g másla
300 g krystalového cukru
čokoládová poleva na ozdobení

Postup:

V míse smícháme mouku, kakao, cukr a prášek do pečiva. Uprostřed uděláme důlek, do kterého nalijeme olej a rozklepneme vaječné žloutky. Důkladně promícháme. Z bílků ušleháme tuhý sníh a opatrně vmícháme do těsta. Směs nalijeme na vymazaný a vysypaný plech a pečeme v troubě předehřáté na 180°C zhruba 20 minut. Necháme vychladit.

Máslo ušleháme s cukrem a po částech do směsi zašleháme tvaroh. Dejte pozor, aby máslo i tvaroh měly přibližně stejnou pokojovou teplotu. Krém rozetřeme na vychlazený piškot a dáme asi na dvě hodiny do ledničky ztuhnout. Nakonec řezy přelijeme rozehřátou čokoládou a opět pořádně vychladíme.

*Hraběnčiny řezy*

25. února 2012 v 22:00 | jitka |  *Moučníky*
*Hraběnčiny řezy*

Suroviny:

Na těsto:
450g polohrubé mouky
150g cukru moučka
4 žloutky
půl balíčku kyp.prášku
250g hery

Na náplň:
1kg jablek
4 bílky
150g cukru moučky
2 skořicové cukry

Postup:

Ze všech surovin na těsto vypracujeme hladké těsto.
Třetinu těsta dáme do lednice.
Zbytek těsta vyválíme na pečícím papíře a vložíme i sním na plech.
Jablka oloupeme a zbavíme jadřinců,nastrouháme na hrubo a smícháme
se skořicovým cukrem.
Ochucená jablka navršíme na vyválené těsto.
Ze 4 bílků si vyšleháme tuhý sníh do kterého pak opatrné při šleháme cukr moučku.
Sníh navrstvíme na jablka a na sníh nastrouhejte na hrubo zbylé těsto z lednice.
Koláč dejte do vyhřáté trouby na 180C.pečeme 25-30min.
Je sice složitější ale stojí za to ho vyzkoušet:-)

*Rajčatový salát*

25. února 2012 v 21:54 | jitka |  *Saláty*
*Rajčatový salát*

Suroviny:
Deset rajčat
cibulku
2 lžičky oleje
pepř
lžíci octa
sekanou petrželku
sůl

Postup:

Rajčata nakrájíme na plátky, cibulku si nasekáme, přidáme sůl, pepř, olej a ocet, vče dobře zamícháme, dáme na mísu a posypeme petrželkou.

*Krabí salát*

25. února 2012 v 21:50 | jitka |  *Saláty*
*Krabí salát*

Krabí tyčinky
čínské zelí
pórek
sůl
pepř
citronová šťáva
jogurt

Postup:

Vše smícháme, necháme naležet asi 1 hodinu a konzumujeme.

*Kuřecí salát*

25. února 2012 v 21:45 | jitka |  *Saláty*
*Kuřecí salát*

Kuřecí prsa
Pekingské zelí
paprika
kopr
pepř
sůl
majonéza
řajče
list hlávkového slátu.

Postup:

Majonézu a nadrobno nakrájený kopr smícháme a necháme den uležet. Množství podle množství zeleniny a masa.
Kuře orestujeme. Zelí nakrájíme na proužky papriku a rajče nakrájíme nadrobno. Vše smícháme a osolíme a opepříme podle chuti. Ozdobíme listme hlávkového salátu a půlměsíčkem rajčete.

*Cibulačka*

24. února 2012 v 18:00 | jitka |  *Polévky*
*Cibulačka*

Suroviny:
Čtyři velké cibule,
litr a půl hovězího vývaru,
rostlinný olej,
libeček,
bílý mletý pepř,
sůl,
zelená petrželka
dva tvrdší rohlíky,
šlehané vejce a polévkové koření

Postup:

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kolečka, která dozlatova osmažíme na oleji. Pak je zalijeme hovězím vývarem, přidáme sušený libeček, sůl a pepř a vaříme asi osm minut. Nakonec přidáme polévkové koření a čerstvou zelenou petrželku. Rohlíky nakrájíme na kolečka, namáčíme v rozšlehaném vejci a smažíme na rozpáleném oleji po obou stranách dozlatova. Do polévky na talíři dáme smažená rohlíková kolečka a třeba dáme sýr.

*Zelná polévka*

24. února 2012 v 17:54
*Zelná polévka*

Suroviny:
menší hlávka zelí
3 rajčata
2 mrkve
3 papriky zelené
celer
1 cibule
pepř
sul
bujon zeleninový nebo kuřecí

Postup:

vše dame nakrajené na větší kousky do hrnce zalijeme vodou asi 3cm nad zeleninu a uvaříme do měkka .

*Houbová polévka*

24. února 2012 v 17:51 | jitka |  *Polévky*
*Houbová polévka*

Suroviny:
1 hrst sušených hub
100g nastrouhané kořenové zeleniny (mrkev,celer,petržel)
sůl
100g másla
20g dětské krupičky
1 vejce.

Postup:

Do hrnce dáme vařit asi 2 litry vody,kterou jsem osolili a dali do ní propláchnuté houby a nastrouhanou zeleninu.Vše vaříme doměkka.Na pánvičce rozehřejeme máslo a z krupičky umícháme jíšku,do níž nakonec umícháme vejce .Vytvoří se nám malé nočky ,které hned zavaříme do vroucí polévky.

*Chlupaté knedlíky*

24. února 2012 v 17:45 | jitka |  *Knedlíky*
*Chlupaté knedlíky*

Suroviny:
Brambory,
hrubá mouka
vejce
mléko
sůl.

Postup:

Nastrouháme syrové brambory,slijeme vodu,přidáme mouku,1 vejce,sůl a trochu mléka.Promícháme ve středně tuhé těsto.Lžíci ukrajujeme do osolené vařící vody.Jakmile knedlíky vyplavou,vyjmeme.Na sádle osmažíme cibulku,knadlíky omastíme.Podáváme s kysaným zelím.

*Špekové knedlíky*

24. února 2012 v 17:30 | jitka |  *Knedlíky*
*Špekové knedlíky*

Suroviny:
1/4 kg polohrubé mouky,
10 rohlíků,
35 dkg uzeného bůčku nebo anglické slaniny,
3 vejce,
4 dl mléka,
5 dkg ramy,
sůl, , zelená petrželka

Postup:

Na másle opečeme na kostičky pokrájený bůček a rohlíky. Dáme do mísy a přelijeme mlékem s rozšlehanými vejci a necháme rohlíky nasáknout. Přidáme sůl, petrželku a promícháme. Přisypeme mouku a mícháme, aby se hmota spojila. Mokrýma rukama vytvoříme kuličky v průměru asi 6 cm. Vaříme asi 20 minut.

*Knedlíky z rohlíků*

24. února 2012 v 17:24 | jitka |  *Knedlíky*
*Knedlíky z rohlíků*

Suroviny:
1 syrový brambor
1 starší rohlík

Postup:

Rohlík z předešlého dne nakrájíme na kostičky. Větší brambor oškrábeme a rozmixujeme na kaši. Obojí dáme do mísy a spojíme. Potom stlačením v dlani utvoříme malé knedlíčky, které vaříme v osolené vodě asi 5 minut.

*Rizoto s kuřecím masem*

24. února 2012 v 17:11 | jitka |  *Kuřecí maso*
*Rizoto s kuřecím masem*

Suroviny:

300 g uvařeného kuřecího masa,
200 g jarní zeleniny,
60 g oleje,
100 g cibule,
400 g rýže
tvrdý sýr na postrouhání

Postup:

Na oleji osmažíme cibulku, přidáme uvařené a nakrájené maso, uvařenou rýži a nakrájenou zeleninu. Směs rýže, masa a zeleniny pořádně promícháme a dusíme doměkka. Hotové rizoto podáváme sypané strouhaným sýrem.

*Soja na žampionech*

24. února 2012 v 17:05 | jitka |  *Sojové maso*
*Soja na žampionech*

Suroviny:
1/2 balíčku sojových řezů nebo kostek
1 střední cibule
3 stroužky česneku
150 g žampionů
sojová omáčka
Solamyl
polévkové koření
olivový olej
2 porce rýže
Kimbal Chilli
2 porce rýže

Postup:

Sojové nudličky předem namočíme (10 min) a pak povaříme se 2 lžícemi sojové omáčky do měkka. Na pánvi, nejlépe na olivovém oleji, necháme zesklovatět na jemno nakrájenou cibuli, přidáme česnek, žampiony a 1 lžíci sojové omáčky. Po asi 5 minutách přidáme Solamyl (2 lžíce předem rozmícháme s vodou), polévkové koření, vmícháme rozvařenou soju a zpracováváme ještě asi 5 minut. Necháme odstát a pak podáváme s vařenou rýží. Na talíři rýži, příp. i soju ještě ochutíme omáčkou Kimbal Chilli.

*Čína s Kuřecího masa*

24. února 2012 v 14:59 | JITKA |  *Kuřecí maso*
*Čína s Kuřecího masa*

Suroviny:

2 kuřecí prsa
200g bílého zelí
2-3 mrkve
1 červená paprika
rýže
1 zelená paprika
12 x cherry rajče
1 nebo 2 jarní cibulky
4-6 stroužků česneku
sůl
pepř
sojovka
olej
čína koření

Postup:

Na rozpálenou pánev vložíme na krájené na nudličky maso a jarní cibulku. Až maso nebude syrové přidáme obě papriky nakrájené na drobno, rajčátka na měsíčky,mrkev nastrouhanou na hrubo ,zelí na nudličky ,prolisovaný česnek a podlijeme vodou a zamícháme. Necháme tak 10minut podusit. Do činy přidáme koření a sojovou omáčku dle chuti a nakonec promícháme. A můžeme podávat.

*Kuřecí medailonky*

23. února 2012 v 14:07 | jitka |  *Kuřecí maso*
*Kuřecí medailonky*

Suroviny:Kuřcí prsa
bílý jogurt
hořčici
citronovou šťávu

Postup:
Kuřecí prsa, si naložíme do remulády z jogurtu smíchaného s trochou hořčice a lžící citronové šťávy.
Pak obalíme ve strouhance, a krátce osmažíme.
Příloha: brambory, zelný salát , a lehká tatarka s cibulí.